Voguing / Waacking

VOGUING on monipuolinen alakulttuuri – ei siis vain tanssilaji – joka on syntynyt New Yorkissa ja ottanut runsaasti vaikutteita muun muassa muotimaailmasta. Voguing-tyylejä on useita (esim. old way, new way, femme) ja kullakin tyylillä on omat tyypilliset tekniikkansa ja liikekielensä. Kaikille tyyleille on tyypillistä runsas käsitekniikoiden käyttö tanssissa, erilaiset poseeraukset ja erittäin itsevarma asenne. Erityisen luonteensa vuoksi voguingin harrastamista ei suositella alle 12-vuotiaille lapsille.

Voguingin historiasta

Voguing on lähtöisin Harlemin mustien ja latinoiden lgbtq-yhteisöstä aikakaudelta, jolloin vähemmistöjen edustajiin suhtauduttiin yleisesti syrjivästi. Arjen ollessa identiteettiä rajoittavaa, vogue ballit olivat tapahtumia, joissa sai vapaasti ilmaista itseään ja juhlistaa omaa identiteettiään. Talot (house) olivat tiiviitä, perheen kaltaisia yhteisöjä, joiden kautta niiden jäsenet saivat sellaista yhteisön tukea, jota he eivät välttämättä kotona saaneet. Monet saattoivat olla biologisen perheensä hyljeksimiä sukupuoli- tai seksuaali-identiteettinsä vuoksi. Talot kilpailivat toisiaan vastaan balleissa erilaisissa kategorioissa. Tanssillisten kategorioiden lisäksi tyypillisiä olivat kauneuteen ja muotiin liittyvät kategoriat.

Kaikki tämä näkyy edelleen voguing-maailmassa. Talot ovat nykyisin kansainvälisiä kollektiiveja ja kategoriat ovat kehittyneet entistä monipuolisemmiksi.

Voguing tyylilajit

Old way / pop dip and spin

Old way on alkuperäinen tanssillinen voguing-tyyli, jota voi kuvailla tarkaksi ja virtaavaksi. Old wayssa erilaisia teknisiä elementtejä ovat iskut (pops), dipit ja pyörähdykset. Linjakas käsityöskentely, marssit, lattiatyöskentely ja kevyen akrobaattiset poseeraukset ovat myös tyypillisiä.

New way

New wayn erikoisuus muihin kategorioihin verrattuna on erityisesti erilaisten notkeuselementtien käyttö. Muut tyylin peruselementit ovat käsi- (arm control) ja lattiatyöskentely (floor performance). Tyylikkyys, sulavuus ja tarkkuus (style, grace and precision) ovat new wayssa tavoiteltavat asiat. Lisäksi new way sallii kokeilevuutta – onhan koko kategoria syntynyt siitä, että tanssiin on haluttu tuoda uusia elementtejä.

Vogue fem

Vogue fem (tai femme) on tanssillinen kategoria, johon kuuluu viisi peruselementtiä: catwalk, duckwalk, hands performance, floor performance sekä spins & dips. Viime aikoina on puhuttu myös kuudennesta elementistä, hair. Tanssi voi olla todella vauhdikasta ja sisältää runsaasti temppuja tai vaihtoehtoisesti hyvin pehmeää ja naisellista.

Runway

Runway eli mallikävely on voguing-maailmassa suosittu ja näyttävä kategoria. Isommissa balleissa runway erotellaan European runway ja All American runway -alakategorioiksi, joissa kävelytekniikka on hieman erilainen. Runwayssa kävelytekniikan lisäksi asun merkitys korostuu – asu täytyy kantaa oikein ja sen tulee olla teemanmukaisesti muodikas (ei naamiaisasu).

Voguing tuntikuvaus lyhennetty Vantaan katutanssiyhdistyksen sivuilta (https://vantaankatutanssi.fi/tanssitunnit/tuntikuvaukset/voguing/).

 

WAACKING on 1970-luvulla Yhdysvaltojen länsirannikolla syntynyt tanssityyli. Se on saanut inspiraationsa vanhoista elokuvista ja perustuu kauniiseen, naiselliseen liikkumiseen, muistuttaen hetkittäin vanhaa disco- ja jazztanssia.

 

Voguing / Waacking tunneilla opetellaan kummankin lajin perustekniikat (käsi- ja jalkatekniikkaa, musiikin kuuntelua ja tulkintaa sekä groovea ja omat roolit) omina kokonaisuuksinaan. Lajit vaihtelevat jaksoittain, ja opettaja päättää jaksojen pituuden ja järjestyksen.

yli 13 v. Varusteena joustava treeniasu ja kevyet kengät. Välillä käytössä myös korkokengät.

Vogue/Waacking tasoryhmät lukuvuonna 2019-2020

  • alkeet yli 13 v.
  • alkeet aikuiset
  • alkeet 2 aikuiset
  • perus 2 yli 13 v.
  • perus 3 yli 15 v.
  • jatko 1
  • jatko 2